České členství v nesmyslných mezinárodních institucích?

2. 05. 2013 8:42:54
Článek redaktorek Práva mě málem vyděsil. Údajně vyhazujeme miliardy do zahraničí za nesmysly. Dámy vyšly ze seznamu 473 mezinárodních organizací, v kterých máme zastoupení a zjevně usoudily, že mají k tématu co říci. No, posuďte sami. Není to skandál, že posíláme příspěvek "Evropské organizaci pro astronomický výzkum jižní polokoule", nebo "Mezinárodní unii pro vztahy Slunce - Země"? To už stojí za to, odložit pletací jehlice a pěkně od plic vyslovit odsudek vyfutrovaný vysokou novinářskou odborností. Nic jim neposílat, stejně ty peníze někde zašmelí...

Seznam 473 mezinárodních organizací...

http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/vlada-bude-resit-jak-dal-s-clenstvim-v-mezinarodnich-organizacich-mame-seznam-984831

najdete na výše uvedené adrese. Přehled má "menší" vadu. Tvůrce se neobtěžoval sdělit, co se za názvy organizací skrývá. Celé své úsilí věnoval jejich otrockému překladu do češtiny. Díky tomu vypadají některé názvy komicky, takže se podle logiky redaktorek Práva komickou agendou zabývají.

Mezinárodní unie pro vztahy Slunce - Země zabrala spolehlivě.

http://www.novinky.cz/domaci/300604-za-clenstvi-v-mnohdy-nesmyslnych-institucich-plati-cesko-miliardy.html

Dámy to vidí následovně: "Víte, že Česko je členem Mezinárodní unie pro vztahy Slunce–Země? Roční příspěvek 9000 korun za členství nás sice nevyjde na milióny jako v některých dalších institucích či agenturách, ale i to je příliš..."

Na mě to skutečně příliš bylo.

Dopad článku jsem si ověřil u oběda okořeněného debatou spolustolovníků. Článek Práva je pobavil a pobouřil. Pochechtávali se a kroutili hlavami, jak je možné, že Česká republika posílá peníze takové obskurní instituci a co tam ti lehkoživkové vlastně dělají. Do výroby s nimi. Překonal jsem touhu zvýšit hlas, polkl sprostá slova i oběd a šel si raději po svých.

Zbytečná instituce?

Za neužitečnou institucí se ve skutečnosti skrývá SCOSTEP (Scientific Committee on Solar-Terrestrial Physics), pod který patří "Český komitét pro vztahy Slunce-Země - SCOSTEP" sdružující skupinu astronomů, geofyziků a matematiků ze špičkových pracovišť. Žádná plzeňská práva.

Myslím, že je dobře vědět, co se dá od Slunce očekávat. Tak trochu na tom závisí existence člověka. Tušil to už negramotný šaman prvobytně - pospolné společnosti. Slunce ovlivňuje prakticky vše. Snad jen malý příklad. V polovině devatenáctého století zasáhla Zemi magnetická bouře způsobená neobvykle mohutným výronem plazmy ze Slunce. Tenkrát celkem o nic nešlo. Svítilo se petrolejkou, o počítači, nebo internetu neměl nikdo ani zdání, elektrické přenosové soustavy neexistovaly a polární záře v Indii je celkem pěkná a neobvyklá podívaná. V dnešním světě by nás stejná událost mohla docela klidně srazit do kolen. Nějaká Katrina, nebo tsunami je proti tomu naprosto nevýznamná událost s lokálním dopadem.

"Evropská organizace pro astronomický výzkum jižní polokoule"

Proč herdek šmejdíme na jižní polokouli? Na zadku máme sedět...

ESO (European Southern Observatory) je prestižní organizace, ke které jsme přistoupili v roce 2006. Důvodů je hned několik. Česká astronomie má ve světě výborný zvuk. Zahraniční vědci si díky tomu rozhodně nepletou Česko z Čečenskem a mají zájem spolupracovat. V Chile jsou navíc vynikající podmínky s průzračnou atmosférou. V Evropě takové nenajdete. Proto byl zvolen zapadákov na jižní polokouli, který se vyplácí všem patnácti členským státům mezinárodní organizace. Není to jen nějaké "čumění na oblohu". Špičková technika potřebuje špičkové vědce a špičkové vybavení, které musí někdo vyvinout a vyrobit.

Celkem s úspěchem se dá předpokládat, že jde o skvělou příležitost. Můžeme ji využít, nebo prostě zavřít hranice a postavit existenci státu na domácím přikrádání či přežvykování kůží. To by mohly pochopit i bystré redaktorky deníku Právo. Vyhozené miliardy můžeme klidně najít doma.

Autor: Petr Lukeš | čtvrtek 2.5.2013 8:42 | karma článku: 23.24 | přečteno: 1051x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 278 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2180

Hledám odpovědi. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...