Podvod na Litochlebském náměstí a Bártova ABL. Objekt "Pekař".

Na konci léta 2011 přinesla MF Dnes nové důkazy o fízlování odpůrců starosty Dalibora Mlejnského. Proč k němu došlo? Myslím, že to dokážu vysvětlit. K záhadě mám o dost blíž než novináři a možná vidím detaily, které přehlédli. Rekonstrukce událostí by byla obtížná bez fotografií a materiálů, které po zveřejnění článku v MF Dnes získali sledované "objekty". O jejich pravosti není nejmenších pochyb. Všechny tehdejší události jsem prožíval s kolegy a přáteli na vlastní kůži. Sledování probíhalo od začátku února 2010 do září téhož roku.

 

Rekapitulace předchozích částí

Radnice Dalibora Mlejnského "přiklepla" pozemky parčíku firmě Tweelingen, která zde chtěla stavět administrativní budovu. Podezřelé bylo všechno: výběrové řízení, cena za pozemky i způsob prezentace projektu, který spíš připomínal utajování. Znalecký posudek, od něhož se odvíjela vysoutěžená cena, uváděl směšně nízkou cenu 10,055 milionu Kč, kterou vítěz soutěže "velkoryse" navýšil na 10,7 milionu (1582 Kč/m2). Celý trik spočíval v posudku "dle cenového předpisu". Ten se podle zákona nesmí používat k určení ceny "v místě a čase obvyklé" (tržní ceny). Radnice to moc dobře věděla.  Přesto zastupitelstvo 21.1.2010 odhlasovalo podpis smlouvy o realizaci projektu administrativní budovy v parku. Na jejím základě měla být s Tweelingenem podepsána budoucí kupní smlouva na 10,7 milionu. Podpis byl vázán na získání územního rozhodnutí pro stavbu. Investor se pustil do díla a Mlejnského radnice odstraňovala překážky.

 

Sledování ABL. Proč od února do září 2010?

Mf Dnes ve svém článku (30.9.2011) uvedla: "...podle vyšetřovatelů detektivové sledovali Štylera (pozn.: nešlo jen o něho) od loňského února a skončili až v září..." Odpověď na otázku, proč zrovna v tomto období, není složitá. Koncem ledna začaly aktivity občanů Prahy 11 překážet radniční koalici a konec sledování koresponduje s volbami do zastupitelstva Prahy 11.  Odpůrci Mlejnského se rozhodli sestavit kandidátku, což mu mohlo pořádně zkomplikovat situaci.  A také zkomplikovalo.

První aktivity ABL dokumentuje snímek (nahoře) z tiché demonstrace v parku (neděle, 31.1.2010). Byl přikopírovaný ke zprávě ABL z pozdější doby (9.2.2010). Sloužil jako srovnávací materiál. ABL si přiřazovala lidi, které nafotila na Litochlebském náměstí k´"úlovkům" z okolí Štylerova bydliště.

Později mě napadlo prohlédnout naše vlastní fotografie pořízené na demonstraci.  Na řadě z nich jsem našel chlápka s kvalitním fotoaparátem. Nikdo ho nezná. Pokaždé stál někde jinde a fotil jako o život. V jedné chvíli zabíral pomník, kde stál Štylerův syn s vlajkou. Stanoviště odpovídá místu, odkud ABL pořídila fotografii později zveřejněnou deníkem Mf Dnes...

Počátek února 2010. Organizujeme se.

Plánu na zástavbu parku se chceme bránit ze všech sil. Věnujeme tomu každou volnou chvíli. Všichni mají své zaměstnání, takže kradou každou minutu volného času. Snažíme se oslovovat tisk i televizi.  Litochlebské náměstí stmelilo občanská sdružení ze všech koutů Jižního Města. Přidávají se i lidé, kteří předtím nepůsobili v žádných podobných strukturách. To byl i můj případ. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že budu o deset měsíců později zvolen do zastupitelstva za Hnutí pro Prahu 11, asi by mě to notně pobavilo. Politika je to poslední po čem toužím...

Petice proti prodeji pozemků parku.

Petice, kterou jsme začali připravovat na konci ledna 2010, obsahovala jasný požadavek na zachování ceĺého parku a uvádí všechny parcely zahrnuté do projektu.  Zároveň požadovala, aby o dalším osudu parku rozhodli lidé v místním referendu. Souběžně vznikla i verze petice pro Ministerstvo obrany, která měla zabránit přesunu pomníků a vykácení památných lip, což jasně vyplývalo z projektu Tweelingenu. Druhou petici jsme nepoužili. Tweelingen začal potichu měnit projekt.

Roznášíme petice. Přichází ABL.

Počátkem února 2010 máme připravenou definitivní verzi petic. Vyrážíme do ulic. Mlejnského bývalý obchodní partner  a kamarád Vít Bárta je nám v patách.  V devadesátých letech hlídal firmu, kde byl Mlejnský společníkem a v letech 2006-2007 fízloval každého, kdo mohl ohrozit Mlejnského kariéru. Nyní se zaměřil na odpůrce stavby a budoucí protivníky v politice. Mrzneme na místech, kudy chodí místní a vysvětlujeme záměry radnice. Funguje to. Podpisy přibývají. ABL nezahálí.

ABL v ulici Zakouřilova

ABL si za cíl sledovaček vybírá ty nejaktivnější a fízluje akce, na kterých se scházíme. Ing. Štylerovi přidělují detektivové krycí jméno "objekt Pekař", Ing. Kosovi "objekt Slavík". 8. února si fízlové přivstali. Už v 04.00 zaujali pozice a kontrolovali vstup do domu a zadní výjezd z garáže.

Sledováním se bavili až do půlnoci, kdy se rodina "objekta Pekaře" (krásná StBácká terminologie) odebrala na kutě. V 17:41 zaznamenal fízl následující poznatek: "objekt vyšel z domu a chodil od jednoho domu k druhému, opět komunikoval se všemi lidmi, které potkal. U sebe měl černou tašku na dokumenty (s největší pravděpodobností tiskopisy petice), ze které občas někomu některý dal."

Náhodný úlovek ABL

V 10:10 Štyler vyjíždí z vrat garáže, která leží v zadní části zahrady. O pár měsíců později je na stejném místě přepaden.  Objíždí zákazníky. Fízlové si poznamenají trasu: "Ke sv. Izidoru, Švavinského, K dubu, Starochodovská, Turkova, Lešanská, dále směr Michle..."  

Po práci se chci s "objektem Pekařem" domluvit  na večerním rozhovoru pro TV Nova a uvíznu v síti. Ještě mě neznají: "černé vlasy, černé vousy, výška cca 175 cm, tmavé oblečení, černý batoh. Muž byl odsledován, zjištěno bydliště v..." 

V šest hodin se máme sejít v jídelně základní školy. Štyler vyráží o něco dřív, aby domluvil s ředitelem pronájem prostor. Funguje to tak léta. Leč, ouha! Řediteli volal radní Jiří Janeček a zakázal nám přístup do školy. Dvojice Mlejnský/Janeček se už jednou stala středem pozornosti. Během první aféry ABL oba pánové vysvětlovali, že si žádné sledování bývalé starostky Šorfové rozhodně neobjednali...  

Mrzneme venku. Zpráva ABL správně uvádí:"v ulici Mokrá před bočním vchodem do školy v ulici Květnového vítězství. Zde viz. zpráva Pomník 3. fáze. V průběhu pořízena fotodokumentace všech vozidel stojících na parkovišti přímo před školou". Po akci se jdeme zahřát do restaurace v Chodovské tvrzi. ABL nás doprovází až tam...

Radní Janeček (předseda OSD Prahy 11) nechal později vyrobit serii anonymních letáků, které byly roznášeny zaměstnanci bezpečnostní agentury napojené na radniční projekt "Bezpečné Jižní Město". Zdroj jsme zjistili snadno, o tom ale jindy. Jedna z verzí anonymu napadala Ing. Štylera, který měl v té době za sebou sledování ABL a přepadení s následným lenošením v nemocnici.

V anonymu se, mimo jiné, píše: "Podobné nesrovnalosti se objevily v současnosti i v souvislosti s plánovanou výškovou budovou na Litochlebském náměstí. Společnost Tweelingen se setkala s požadavky vycházejícími z prostředí občanského sdružení Chodov na poskytnutí peněz vybraným členům, kteří zajistí klid při získávání příslušných povolení a při provádění stavby..." 

Co k takovému svinstvu dodat? Snad jen to, že Jiří Janeček číhá před branami parlamentu. Jako náhradník. Za další komentář to asi nestojí.

Sečteno, podtrženo: ABL nás sledovala kvůli aktivitám na záchranu parku, který chce Mlejnského/Janečkova smečka levně prodat a Tweelingen zastavět. Možná Vás napadne jednoduchá otázka: "Proč jste s tím nešli na Policii ČR?". Odpověď je poněkud znepokojivá. Na Policii ČR jsme byli jako doma. Něco je špatně.

Pokračování příště

 

Autor: Petr Lukeš | čtvrtek 22.11.2012 13:26 | karma článku: 25,88 | přečteno: 1547x
  • Další články autora

Petr Lukeš

Domorodci a developer.

9.7.2014 v 13:23 | Karma: 23,45

Petr Lukeš

Zapomenuté oběti "Velké války".

12.11.2013 v 14:45 | Karma: 19,66

Petr Lukeš

Ve spárech telefonního operátora.

16.5.2012 v 13:25 | Karma: 20,63

Petr Lukeš

Oddyseus a komunista.

30.3.2012 v 8:45 | Karma: 27,92
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2180x
Hledám odpovědi. 

Seznam rubrik