Podvod na Litochlebském náměstí. Bártova ABL přichází na scénu.

Ráno budu zřízený jako by se mnou na trati laškovala rozvášněná souprava Pendolina. Moje paní trafikantka to bude opět komentovat: "Usmějte se na mě, vždyť je pátek!". Šprýmařka. Kdyby jen tušila, co se na Jižním Městě děje. A měli by to vědět všichni. Útržky událostí z per uspěchaných novinářů tomu zatím příliš nepomohly. Je to s podivem. Někteří z nich znají podstatnou část příběhu. Lišta počítače hlásí čas 1:19,  kontroluji zásoby kávy a otvírám další, už čtvrtou kapitolu "Podvodu na Litochlebském náměstí". Spát můžu hrobě.

Rekapitulace

Tajemný Tweelingen zvítězil ve výběrovém řízení a chystá zástavbu parčíku (administrativní budova, garáže...). Nabídl cenu 10,7 milionu za 6.765 m2. Lahůdková částka. Pozemky u metra má získat téměř zdarma. Průběh výběrového řízení a postup radnice starosty Dalibora Mlejnského až příliš připomíná podvod a "pletichy ve výběrovém řízení". Nabídce Tweelingenu předcházel ze strany radnice nepoužitelný znalecký posudek na cenu pozemků. Místo "odhadu tržní ceny" si nechala zpracovat posudek "dle cenového předpisu" (administrativní). Skutečná tržní hodnota je zcela jinde. Radnice organizuje tak trochu utajené setkání se skupinou signatářů protestního dopisu a o projektu navenek mlží. Zbývajících 80 000 obyvatel Jižního Města nic moc netuší.

Čtvrtek, 21. leden 2010

Beru si dovolenou a mířím na zasedání zastupitelstva. Většina normálních lidí si takovou atrakci odpustí. Já ne. Letmo studuji materiály, které se mi podařilo ukořistit. Čtu si všude, tentokrát volím toaletu. Brzy zjišťuji, že jsem si příhodnější místo nemohl vybrat. Projíždím bod číslo 8: Výběrové řízení na prodej pozemků (parku), o kterých starosta Mlejnský před třemi měsíci prohlásil: "... jde pouze o to abychom dostali zaprvé nápady, nebo nějaké studie, jak by bylo možno území využít...teď se prostě nejedná o prodej pozemků." Už tehdy mlžil. Týden předtím schválila jeho parta záměr prodeje a šla nekompromisně za svým. 

Letmý pohled do papírů. V brněnském hancecu by se asi řeklo: šméčko, nebo betálná fligna. Ve zbytku světa používají slovo tunel. To si snad dělají šoufky. Prodávat metr čtvereční za 1582 korun? Nejsem zrovna genius, ale tohle je síla. Znalecký posudek v materiálech není a nedostanou ho ani zastupitelé. Proč také? Zjistilo by se, v čem je zakopaný pes.

Je čtvrtek, 21. ledna 2010. Okolo poledního přituhuje. V diskuzi dostává svých pět minut Katka. Tenkrát to pro mě byla ještě "doktorka Zelenková", po ní Ing. Štyler z OS Chodov, místní chasník s povahou buldoka. Drží a nepustí. Dnes už je to pro mě Jirka. O pár dní později ho bude sledovat bezpečnostní agentura ABL. Firma Víta Bárty, kamaráda starosty Dalibora Mlejnského. Štyler se pro Bártovy fízly stane "objektem Pekař" a nebude v jejich hledáčku sám. Mezi sledovanými se ocitne i další řečník- Ing. Kos. Dnes už Láďa. A zase nepůjde jen o ty dva. ABL se zaměří na všechny odpůrce stavby.

Dostávám slovo a svých pět minut. Jsem pro ně neznámý chlápek z ulice. Zpochybňuji kupní cenu a poznamenám, že se má prodávat firmě bez historie a s akciemi na doručitele. Chci vidět znalecký posudek. Ten není k dispozici!  Zastupitelé budou hlasovat naslepo. U mikrofonu se vystřídá patnáct lidí. Mlejnskému se to pranic nelíbí a jeho lidé využívají jednací řád. Návrh na ukončení diskuze jim napoprvé těsně nevyšel. ODS nasazuje Jana Gabriela borce, který se snad návrhy na ukončování diskuzí živí. Dnes už se tomu i smějeme. Jeho zdůvodnění nebývá příliš nápadité: "Točíme se k kruhu, nikdo nic nového neřekne..." Druhý pokus o ukončení diskuze je úspěšný.

Marta Šorfová proti zbytku ODS

Nikdo další se do diskuse hlásit nemůže. Je uzavřena. V debatě pokračují ti, jejichž jména ještě svítí na tabuli. Slovo dostává Marta Šorfová. Bývalá starostka, kterou vyhodili v roce 2006 ze sedla dravci ze stejné strany (Mlejnského parta, ODS). Tenkrát jsme ještě nevěděli, co se okolo toho odehrálo. První aféra okolo sledovačky vypukla až osm měsíců po jednání, které zde popisuji a Šorfová byla nejviditelnějším cílem fízlů ABL již v letech 2006-2007.  Starosta Dalibor Mlejnský a předseda místní ODS Jiří Janeček se tehdy před novináři dušovali: "My jsme si sledování rozhodně neobjednali!" a Mlejnský tvrdil, že byl sám sledován. Pobavilo mě to tak, že jsem na to téma napsal pár blogů.

Šorfová poukazovala na chybějící posudek, průběh výběrového řízení, nesmyslnou kupní cenu i nepřijatelnost záměru s ohledem na místní obyvatele. Přidal se k ní Ing. Popov, její kolega z ODS. Prohlásil, že nebude pro prodej hlasovat. Chybí mu zásadní materiály. Oba uvedení aktéři jsou později vyloučeni z klubu ODS. Nezapadli do party.

Jako do dubu...

Ing. Petr Jirava (starosta v letech 1994- 2002) navrhuje zrušit výběrové řízení na prodej pozemků: 12 pro, 25 proti, 5 zastupitelů se zdrželo hlasování. Neprošlo to, jak jinak? Prodeji se brání Ing. Radka Soukupová a Ing. Jiří Krautwurm. Argumentují klidně a věcně, se záměrem nesouhlasí, předkládají protinávrhy a požadují vypsání místního referenda. Ať si lidé rozhodnou sami. Je to jako když mluvíš do dubu. Nakonec je dobojováno. Modro- oranžová koalice si svůj záměr prosadila 29 hlasy. Komunisté hlasovali takticky proti. Vypadalo to dobře. Mlejnského parta je tehdy nepotřebovala, ale jejich čas ještě přijde...

Odpůrci prodeje pozemků se brání...

...snaží se informovat obyvatele Jižního Města o odsouhlaseném záměru prodeje a "revitalizaci parku" administrativní budovou a garážemi. Spojují síly několika občanských sdružení napříč Jižním Městem. Vydávají Jihoměstské noviny. Informují přátele. Chtějí kandidovat do komunálních voleb.

Mají se oč opřít. V parku jsou pomníky obětem dvou válek. Naši předkové v něm kdysi zasadili lípy. Masarykovu, Wilsonovu, Denisovu a Legií. Postupně je doplnili dalšími. Za každého souseda padlého ve "Velké válce" jednu. Jejich hroby jsou v karpatských průsmycích, Haliči, Albánii, nebo na Isonzu. Tam se proti přesile Italů bránili zatraceně urputně. My budeme válčit tady a teď. Pomníky a lípy tvoří naši první obrannou linii.

Připravujeme petici proti prodeji parku a Bártova ABL chystá nádobíčko. Nebude to pro ni úplně jednoduchá akce. Štylerův rodinný dům musí šmírovat ze dvou stanovišť. Jedna parta hlídá vstup z ulice, druhá výjezd z garáže na opačné straně parcely.

Káva došla, tak zase příště. Bude to akční.

Předcházející kapitoly najdete zde:

http://lukes.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=302139

http://lukes.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=302792&bk=84760

http://lukes.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=302363&bk=96816

Autor: Petr Lukeš | pátek 16.11.2012 10:27 | karma článku: 29,71 | přečteno: 2375x
  • Další články autora

Petr Lukeš

Domorodci a developer.

9.7.2014 v 13:23 | Karma: 23,45

Petr Lukeš

Zapomenuté oběti "Velké války".

12.11.2013 v 14:45 | Karma: 19,66

Petr Lukeš

Ve spárech telefonního operátora.

16.5.2012 v 13:25 | Karma: 20,63

Petr Lukeš

Oddyseus a komunista.

30.3.2012 v 8:45 | Karma: 27,92
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2180x
Hledám odpovědi. 

Seznam rubrik