Petr Lukeš

Domorodci a developer.

9. 07. 2014 13:23:40
Pro kanceláře už není v Praze kam plivnout. Nové přibývají jako houby po dešti. Když se vyskytne překážka v podobě platného územního plánu, prostě se plán za zády lidí ohne. Vždyť jde jen o nějaké barvičky a písmenka. Protistrana (investor, magistrát, městská část, zpracovatelé projektu) vychází z jednoduchého předpokladu. Prostý domorodec sedí doma, žvýká kůže a pomocí lukové vrtačky rozdělává oheň. Pendrek tomu rozumí. Neví, nezná, neumí.

Včera (8.7.2014) proběhlo veřejné projednání projektu Nový Opatov v rámci procesu EIA (vliv na životní prostředí).

Jedná se o drobnost: šest budov o cca devíti patrech, hotel (17 pater), související podzemní parkoviště pro 3200 aut. Investorem prosazovaná hrubá podlažní plocha činí přes 165 000m2. Objekty by měly pojmout 10 500 lidí. Převažující funkce? Překvapivě administrativa. Podobných bohulibých záměrů registrujeme pěknou řádku - po jejich sečtení se na Jižním Městě dostaneme k 700 000m2 hrubých podlažních ploch a 47 000 (převážně) úředníků. Místní domorodci netleskají a zapomínají žvýkat kůže.

Projednávaná dokumentace je ke stažení zde: http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_PHA845

Jednání trvalo 6 hodin. Pro pořádek jsme předali naše písemné připomínky v rozsahu 14 stran. To aby snad nezapadly v informačním šumu. Co obsahují? Především zmiňujeme nezákonný postup při pořizování úpravy územního plánu. Nezákonný proto, že byla z procesu pořizování úpravy vyloučena veřejnost. Nezákonnost postupu jasně dokládají judikáty Nejvyššího správního soudu v Brně. Na okraj uvádím, že před úpravou ÚP na míru developerskému záměru území "sneslo" zhruba polovinu prosazovaných hodnot.

Připomínky k předpokládanému dopravnímu zatížení, či hlukovým a rozptylovým studiím lze shrnout do jedné věty: Předložené materiály jsou zatraceně nevěrohodné. Použité matematické modely odporují realitě, což jsme doložili v míře více než dostatečné. Až si náš domorodý kameraman vylíže rány, zveřejníme celý záznam z jednání na Webu Hnutí pro Prahu 11.

Autor: Petr Lukeš | karma: 23.45 | přečteno: 1183 ×
Poslední články autora