Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České členství v nesmyslných mezinárodních institucích?

Článek redaktorek Práva mě málem vyděsil. Údajně vyhazujeme miliardy do zahraničí za nesmysly. Dámy vyšly ze seznamu 473 mezinárodních organizací, v kterých máme zastoupení a zjevně usoudily, že mají k tématu co říci. No, posuďte sami.  Není to skandál, že posíláme příspěvek "Evropské organizaci pro astronomický výzkum jižní polokoule", nebo "Mezinárodní unii pro vztahy Slunce - Země"? To už stojí za to,  odložit pletací jehlice a pěkně od plic vyslovit odsudek vyfutrovaný vysokou novinářskou odborností. Nic jim neposílat, stejně ty peníze někde zašmelí...

Seznam 473 mezinárodních organizací...

http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/vlada-bude-resit-jak-dal-s-clenstvim-v-mezinarodnich-organizacich-mame-seznam-984831

najdete na výše uvedené adrese. Přehled má "menší" vadu. Tvůrce se neobtěžoval sdělit, co se za názvy organizací skrývá. Celé své úsilí věnoval jejich otrockému překladu do češtiny. Díky tomu vypadají některé názvy komicky, takže se podle logiky redaktorek Práva komickou agendou zabývají.

Mezinárodní unie pro vztahy Slunce - Země zabrala spolehlivě.

http://www.novinky.cz/domaci/300604-za-clenstvi-v-mnohdy-nesmyslnych-institucich-plati-cesko-miliardy.html

Dámy to vidí následovně: "Víte, že Česko je členem Mezinárodní unie pro vztahy Slunce–Země? Roční příspěvek 9000 korun za členství nás sice nevyjde na milióny jako v některých dalších institucích či agenturách, ale i to je příliš..."

Na mě to skutečně příliš bylo.

Dopad článku jsem si ověřil u oběda okořeněného debatou spolustolovníků. Článek Práva je pobavil a pobouřil. Pochechtávali se a kroutili hlavami, jak je možné, že Česká republika posílá peníze takové obskurní instituci a co tam ti lehkoživkové vlastně dělají. Do výroby s nimi. Překonal jsem touhu zvýšit hlas, polkl sprostá slova i oběd a šel si raději po svých.

Zbytečná instituce?

Za neužitečnou institucí se ve skutečnosti skrývá SCOSTEP (Scientific Committee on Solar-Terrestrial Physics), pod který patří "Český komitét pro vztahy Slunce-Země - SCOSTEP" sdružující skupinu astronomů, geofyziků a matematiků ze špičkových pracovišť. Žádná plzeňská práva.

Myslím, že je dobře vědět, co se dá od Slunce očekávat. Tak trochu na tom závisí existence člověka. Tušil to už negramotný šaman prvobytně - pospolné společnosti. Slunce ovlivňuje prakticky vše. Snad jen malý příklad. V polovině devatenáctého století zasáhla Zemi magnetická bouře způsobená neobvykle mohutným výronem plazmy ze Slunce. Tenkrát celkem o nic nešlo. Svítilo se petrolejkou, o počítači, nebo internetu neměl nikdo ani zdání, elektrické přenosové soustavy neexistovaly a polární záře v Indii je celkem pěkná a neobvyklá podívaná. V dnešním světě by nás stejná událost mohla docela klidně srazit do kolen. Nějaká Katrina, nebo tsunami je proti tomu naprosto nevýznamná událost s lokálním dopadem.

"Evropská organizace pro astronomický výzkum jižní polokoule"

Proč herdek šmejdíme na jižní polokouli? Na zadku máme sedět...

ESO (European Southern Observatory) je prestižní organizace, ke které jsme přistoupili v roce 2006. Důvodů je hned několik. Česká astronomie má ve světě výborný zvuk. Zahraniční vědci si díky tomu rozhodně nepletou Česko z Čečenskem a mají zájem spolupracovat. V Chile jsou navíc vynikající podmínky s průzračnou atmosférou. V Evropě takové nenajdete.  Proto byl zvolen zapadákov na jižní polokouli, který se vyplácí všem patnácti členským státům mezinárodní organizace. Není to jen nějaké "čumění na oblohu".  Špičková technika potřebuje špičkové vědce a špičkové vybavení, které musí někdo vyvinout a vyrobit.

Celkem s úspěchem se dá předpokládat, že jde o skvělou příležitost. Můžeme ji využít, nebo prostě zavřít hranice a postavit existenci státu na domácím přikrádání či přežvykování kůží. To by mohly pochopit i bystré redaktorky deníku Právo. Vyhozené miliardy můžeme klidně najít doma.

Autor: Petr Lukeš | čtvrtek 2.5.2013 8:42 | karma článku: 23,24 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Petr Lukeš

Přežil jsem setkání s Městskou policií.

Kolty Městské policie nakonec zůstaly v pouzdrech, ale infarkt mě obcházel hned několikrát. Ráno jsem vyrazil z centra Prahy na domluvenou schůzku s mimopražským dodavatelem. Zatímco jsem kličkoval Prahou ke Kobylisům, jeho naložený Tranzit supěl od Hradce. Jsem skoro na místě. Odbočuji k našemu oplocenému areálu a narážím na vozovou hradbu.

31.7.2014 v 14:37 | Karma: 30,82 | Přečteno: 2448x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukeš

Domorodci a developer.

Pro kanceláře už není v Praze kam plivnout. Nové přibývají jako houby po dešti. Když se vyskytne překážka v podobě platného územního plánu, prostě se plán za zády lidí ohne. Vždyť jde jen o nějaké barvičky a písmenka. Protistrana (investor, magistrát, městská část, zpracovatelé projektu) vychází z jednoduchého předpokladu. Prostý domorodec sedí doma, žvýká kůže a pomocí lukové vrtačky rozdělává oheň. Pendrek tomu rozumí. Neví, nezná, neumí.

9.7.2014 v 13:23 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukeš

Mrakodrap na Litochlebském náměstí dostal "stopku".

Máme zkušenosti s pražskou mafií jednající ruku v ruce se spřátelenými politiky. Rovněž tak s řadou tvárných úředníků vyzbrojených razítky. Jedno mají společné: předpokládají, že se občan zachová jako nemyslící trouba, kterému zacpou hubu rohlíkem máčeným v pančovaném rumu. Záměr výstavby stometrového mrakodrapu v parčíku nás zaměstnává pátým rokem. Mafiánská část příběhu, která souvisí s prodeji obecních pozemků pod cenou, zatím u soudu neskončila. Možná bude součástí něčeho daleko většího. Vlastní záměr výstavby soudní síní prošel. Dostali jsme ho až před Nejvyšší správní soud v Brně.

23.6.2014 v 8:12 | Karma: 21,42 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukeš

Zmočení nepoctivých konšelů v řece Vltavě.

V zákonech se tenkrát každý vyznal. Na viditelném místě visel pražský loket, nepoctivec se vykoupal ve Vltavě za přihlížení davu a kousek od Bulhara stála šibenice pro delikventy, kteří přece jen nepochopili. Dnešní praxe je jiná. Zákonů máme, že by se jimi dalo dláždit. Nikdo je nečte. Místo katových pacholků a košatinky s lumpem spatříte na Karlově mostě dav turistů. Šibenice zmizela, zato se můžete U Bulhara dosyta nalokat výfukových plynů. Dávné tradice mají něco do sebe. Proč se k nim, alespoň z části, nevrátit?

20.5.2014 v 10:00 | Karma: 13,35 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukeš

Díky Vám, světlonoši svobody a demokracie.

Nemusím stát frontu na mandarinky a mám za to být vděčný. S dojetím otvírám dveře lednice. Jsou tam, s láskou pěstované, čtyřicet let odpírané sladké plody svobody. Dokonce i banán se krčí v přihrádce. Mandarika a banán, říšské jablko a žezlo, výdobytek demokracie.

29.11.2013 v 8:13 | Karma: 24,81 | Přečteno: 977x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2180x
Hledám odpovědi. 

Seznam rubrik