Petr Lukeš

Opsaná diplomka starosty Dalibora Mlejnského. Fakta.

28. 11. 2012 13:26:04
Za starých časů přicházeli podvodníci o uši. Dnes řídí města a získávají magisterské tituly na soukromých univerzitách. V roce 2007 byl Mlejnský na vzestupu. Jako čerstvě zvolený starosta Prahy 11 rozjížděl podivné kšefty s obecními pozemky a vypisoval zakázky šité na míru "klukům, co spolu chodí". Na psaní diplomové práce se mu zjevně nedostávalo času.

Novináři diplomku před časem předložili dvěma odborníkům, kteří zaujali jednoznačné stanovisko: Mlejnský "Založení pražské univerzity" opsal nejméně ze dvou prací a to dost drsným způsobem. Šlo o dílo Jacquese Le Goffa a čtyřdílnou publikaci, na které se podílela skupina historiků.

Reakce Univerzity Jana Amose Komenského.

„Alma mater“ bránila Dalibora Mlejnského vskutku originálně. Rektor Chaloupka údajně zadal další posudek, který práci hodnotil jako nepříliš kvalitní, ale zároveň konstatoval, že nejde o plagiát. Prima. V tom případě mě zajímá jméno odborníka, který něco takového vyplodil. Pracuji s několika hypotézami. Hypotéza A: posudek vytvořil nějaký kaskadér. Muselo to být drahé. Hypotéza B: posudek vytvořil gorilí samec Richard. Univerzita ho uplatila trsem banánů. Hypotéza C: rektor Chaloupka si existenci třetího posudku vymyslel. Vyberte si. Vedení UJAK prostě počítá s tím, že se člověk z ulice nebude zabývat záplavou protichůdných zpráv a celá lapálie vyšumí. Jenže mě ty neustálé lži přestavají bavit.

Drzé čelo starosty Dalibora Mlejnského.

Fakt mě to nebaví. Minulé pondělí Mlejnský lhal až se mu od úst prášilo a protlačil další podvodný prodej pozemků (Litochlebské náměstí). Ve středu do aféry s diplomkou namočil renomovaného historika, jehož dílo vykradl: “ Já jsem tu diplomku dělal s ním, mám to i nahrané. Protože on mi veškeré věci k té diplomce diktoval a já to mám nahrané na diktafon...“ (Český rozhlas, 21.11.2012)

Konsternovaný historik (PhDr. Michal Svatoš, CsC) reagoval inzercí ve čtvrteční Mf Dnes. Suše zde oznamuje, že starosta MČ Prahy 11 získal magisterský titul na základě opsané diplomové práce.

Mlejnskému se drzé lži dlouhodobě vyplácejí. Stejnou taktiku použil mnohokrát. Například v aféře s ABL, kdy se označil za oběť sledování. Sledování si přitom s největší pravděpodobností objednal.

Posudek diplomky – úloha pro absolventa páté třídy základní školy.

Trochu se zabývám historií a občas vysedávám ve studovnách archivů. Pár diplomek jsem viděl. Jedna byla skvělá, řada dalších nevybočovala z průměru a klouzala po povrchu zvoleného historického tématu. Na diplomovou práci Dalibora Mlejnského musím vytvořit zvláštní kategorii. K "odbornému" posouzení postačí pátá třída základní školy. Shodou neuvěřitelných okolností jsem „pětku“ úspěšně absolvoval.

Diplomová práce na téma „Založení pražské univerzity“ - fakta.

1) Práce neobsahuje citace, takže neměla být vůbec připuštěna k obhajobě. Tvorba citací patří mezi činnosti málo zábavné, ale potřebné. Prokazujete, že jste si celou práci nevycucali z prstu. Demonstrujete znalost pramenů a literatury a zároveň upřesňujete původ citovaných dokumentů. Z citace se dozvíme vše potřebné: archiv, fond, karton, signaturu dokumentu (případně název díla, autora, stránku a další identifikátory).

2) Mlejnský univerzitu zakládá přes 300 let. Končí rokem 1654.

3) Mlejnský se nějakými archiváliemi vůbec nezabýval a vykradl díla nejméně pěti autorů: Václava Chaloupeckého, Michala Svatoše, Jiřího Peška, Ivany Čornejové a Jacquese le Goffa.

4) Strana 6 – 10 je plagiátem díla francouzského historika Jacquese le Goffa (Intelektuálové ve středověku, Karolinum, 1999). Plagiát se hledá snadno. Podařilo se mi to mezi prvním a druhým douškem kávy. Le Goffův styl pozná každý, kdo se trochu otřel o dějiny středověku. Mlejnský doslovně opsal strany 23, 65 – 69.

5) Strana 11 a13 je plagiátem díla Václava Chaloupeckého (Karlova universita v Praze, Orbis 1948). Mlejnský opisoval ze stran 18-24. Poprvé a naposledy projevil stopy tvůrčího ducha. Byla to nutnost. Jazyk Chaloupeckého díla je přece jen poněkud zastaralý.

6) Sedm stran diplomky (17-19, 24-27) je plagiátem práce Michala Svatoše- Obecné učení (1347/8 – 1419), kapitola Založení a počátky 1347/48 – 1366 (Dějiny Karlovy univerzity I, kolektiv autorů, Karolinum, 1995)

7) Strany 31 – 41 jsou plagiátem práce Michala Svatoše- Obecné učení (1347/8 – 1419), kapitola Karolinum a kolejní systém (Dějiny Karlovy univerzity I)

8) Strany 42 – 56 jsou plagiátem práce Michala Svatoše- Zemská univerzita (1419 – 1622), kapitola Kališnická univerzita 1419 - 1556 (Dějiny Karlovy univerzity I)

9) Konečně změna. Strany 57 – 58 starosta Mlejnský opsal z práce Jiřího Peška – Výuka a humanismus na pražské univerzitě doby předbělohorské (Dějiny Karlovy univerzity I)

10) Strany 59 – 60 uloupil Mlejnský z práce Ivany Čornejové, – úvodu k druhému dílu Dějin Karlovy univerzity.

11) Co dělala vedoucí diplomové práce?

12) Kde lelkoval oponent?

13) Kam se dívala komise při obhajobě?

Závěrem.

Pokud se bude vysoké školství ubírat výše popsaným směrem, koupím pozemek na Rujaně, začnu těžit pazourek a vyrábět kamenné nástroje. Ještě se nám budou moc hodit.

Autor: Petr Lukeš | karma: 45.62 | přečteno: 7984 ×
Poslední články autora